Wednesday, December 17, 2008

Cuti2 Malaysia

Hi...aku baru jer masuk keje ari ni...penat still ada lagi walaupun aku dh mendarat kt umah aku senin ari tue...moh sini aku nk citer perjalanan aku masa kt cuti ari tue...

Hari Khamis petang tue parents n adik aku @ acu pun smpi dari melaka..dorang naik bas jer...so aku n en. asben pun gi ler amik dorang kt puduraya...punya ler jem ari tue..sbnyer ujan ..kena plak time org nk balik keje...kl dh semestinyer sejak azali akan jem bangat la...tmbh2 ngan ujan..korang bayangkan la aku ni dh ler nk terkucil...tgk punya ler panjang kete dok beratur...aku apa lagi ler..ckp kt en. asben aku nk p turun kt kedai mamak tu jap nk p toilet..dh x tahan...nanti kalo dh aku just jalan jer la cari dia....aku pun berlari-lari anak ler ke kedai mamak tue..tuk mengcover aku pun mengoder air teh o ais satue..eheheheheh...bila dh settel hajat aku..aku tgk kete laki aku x jauh pun gerak dia..masyaallah..bila la nk smpi pudu ni...tensen bangat aku...bila dh smpi puduraya..nk menempuh jalan balik plak...nk menangis aku kt dlm kete masa tue..

Hari jumaat kami bertolak pagi ke Temerloh...konon2 nk kuar umah kul 9 pagi...tp tau je lah dh kedebok sana kedebuk sini...al gamaknyer kuar umah kul 10 lebih...di commissioner oath kt kelana jaya jap..en.asben punya keje nk di settelkan dulu..then gi opis en. asben kt mont kiara jap... kira dlm kul 11 lebih baru ler kami ni gerak kuar kl...perjalanan mmg berjalan lancar la...sbnyer kan ke ari jumaat ..org kijo..so jalan itu ana yg punya...tp tu la aku terseksa sikit dlm kete..sbnyer anak2 aku x mo dok ngan atuk dia kt depan..dedua nk menyempit kt aku..sudahnyer aku tersepit ngan bebudak 2 org tue..nk marah x leh..anak aku gak...terpaksaler terima padahnyer smpi ler kt temerloh...kami smpi kt temerloh dlm kul 1..kira cepat gak la...kami bermlm kt sana then sabtu petang baru bertolak ke kuantan..sb jumaat tue n sabtu en.asben keje kt termeloh..then ahad kt kuantan...

dlm pada nk bertolak ke kuantan tue...abah aku leh plak tergatal telepon kira jiran lama @ kawab baik family aku...kira aku kenal diorang dari kecik la...makcik ni kira ngalah kan mak aku...masa aku dapat belajo kt uitm dulu ... masa nk pegi ..dia yg nangis beria dari mak aku..mak aku rilex jer...masa aku kawin pun sama...berjurai-jurai air mata..ye la dia dh anggap aku ni cam anak dia...diorang stay kt bandar cukai, kemaman...dh dekat ngan kuantan..kira2 1 jam perjalanan la...dlm pada x tahu jalan tu..just berpandukan signboard jer..smpi gak la kami ker pengkalan marin cukai, kemaman...mmg syiok sihhh sebab barrack polis tue berhadapan ngan laut..nama pun polis marin kan...so biarkan jer mak aku berborak melepas rindu...then dlm kul 11 lebih kami gerak balik hotel..smpi dlm kul 12 lebih...adus penatnyer...

Hari ahad en. asben keje smpi kul 4 lebih dia call suh kitorang siap...nk jalan2 kt bandar kuantan...n nk gi teluk cempedak gak...amboi mak aku sopping bangat kt teluk cempedak..tp bukan utk dia..tuk cucu2 and anak yg dia jaga..hehheehh saba je lah...best gak la teluk cempedak..pas dh bersantai kt teluk cempedak..kami ke East Coast Mall plak...saja jalan lelepak...x de bezanyer pun ..sama je cam bukit tinggi jusco...adik aku siap amik gmbr thru hp dia ler...logo east coast mall..nk wat bukti..poyo jer...then makan2 trus balik bilik...

Hari senin dh nk balik dah..bangun pagi siap2 kemas..nk bertolak awal sikit sebab ingat nk singgah beli kopok leko....udah mak aku plak sound nk ke teluk cempedak lagi..sebabnyer nyesal smlm x beli baju tuk diri sendiri..utk tidak menghampakan mak aku...kami pun singgah ler sekejap kt teluk cempedak..dh shopiing2...trus ke area Gambang..nk cari kopok leko..makan tghari skali kt situ sb cam mls jer nk berenti nanti kt R & R....so bila dh settel semua...kami pun terus kan perjalanan pulang ke kl....here we come...smpi kt kl dlm kul 5 lebih....mmg letih badan...tp aku enjoy sb aku dapat bwk parents n anak2 aku bercuti ..

minggu ni ke A' Famosa plak...ni side en. asben...wat family day kt situ..adus bengkok rasanyer badan ni...so stay tuned for my next entry...cheeehhh cam ler rajin no..ari2 publish..jangan marah yerrrr...

2 comments:

nurulhuda abu bakar said...

wah bestnye cuti2 malaysia... jeles! hehe... hi there...

Mummy Zacky n Nuyeen said...

hi...thanks for comment dkt my blog..nice meeting u...